Zij-instromers
In dit vakgebied draait het allemaal om het verplaatsen van energie. Deze techniek wordt gebruikt in onder andere airconditioning, koel- en vrieskasten, koel- en vriescellen, en warmtepompen.

In de koude-, klimaat- en warmtepomptechniek zijn veel interessante beroepen beschikbaar:
Airco/ warmtepompmonteur
Een airco/warmtepompmonteur weet alles over airconditioning en warmtepompen. Je werkt meestal op locatie van de klant, zoals bij mensen thuis, maar denk ook aan bedrijven, winkels, restaurants of scholen. Je werkt soms alleen, maar meestal met collega’s. Je hebt veel vrijheid maar ook verantwoordelijk werk. Je installeert, meet, controleert, repareert en gaat netjes te werk. Als je van techniek houdt en graag op pad met je eigen bus gaat, is dit afwisselende beroep echt iets voor jou.
Monteur koude- en klimaatsystemen
Als monteur installeer je koudetechnische installaties en/of systemen voor klimaatbeheersing. Dat kan bijvoorbeeld bij supermarkten, restaurants, bioscopen, kantoren of fabrieken zijn. Je legt leidingen aan, soldeert en legt bedrading aan. Als alles klaar is, test je of de installatie goed werkt. Als je dit werk doet, ben je veel op pad met je eigen bus. Je werkt zelfstandig of met een collega bij de klant.
Eerste monteur koude- en klimaatsystemen
Als eerste monteur ben je verantwoordelijk voor de installatie van koude-en klimaatsystemen. Bijvoorbeeld in scholen en ziekenhuizen, maar ook koelvitrines en vriescellen in supermarkten en restaurants. Je monteert onderdelen en legt koelleidingen aan, je checkt of alles goed werkt en lost eventuele problemen zoveel mogelijk zelfstandig op. Je werkt vooral op locatie bij de klant. Je bent (mede) verantwoordelijkvoor de planning, begeleiding van collega’s, testen, veiligheid en oplevering aan de klant.
Servicemonteur koude- en klimaatsystemen
Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud, de service en het oplossen van storingen van commerciële en industriële koude-en klimaatsystemen bij de klant. Storingen moet je snel oplossen, dus er horen ook storingsdiensten bij. Je hebt veel contact met de klant op locatie. Samen met jouw collega’s ben je verantwoordelijk voor de beste koelprestaties van producten.
Je hebt veel vrijheid. Je rijdt met de servicebus naar de klant. Het snel oplossen van een storing is heel belangrijk voor de klant, want de goederen die in koel- of vriescellen staan, hebben een grote waarde. Het is dus heel verantwoordelijk werk. Hou je ook van analyseren en problemen oplossen, dan is servicemonteur jouw beroep.
Technicus industriële koude- en klimaatsystemen
Je bent een superspecialist en werkt aan complexe koude- en/of klimaatsystemen. Je bent veel onderweg, werkt alleen of wordt ondersteund door een monteur. Dit kan bijvoorbeeld bij distributiecentra, bloemenveilingen, bierbrouwerijen of ijsbanen zijn. Je hebt direct contact met de klant en informeert en adviseert de klant over het systeem. Je werkt met een team.
Systeemontwerper koude- en klimaatsystemen
Als systeemontwerper ontwerp je koude- en klimaatsystemen. Als ontwerper snap je heel goed welk systeem past bij de te koelen ruimte en/of producten in die ruimte. Je ontwerper en berekent welk systeem het beste past en welke componenten daarbij horen. Je werkt zelfstandig op kantoor, in afstemming met collega’s en de klant. Je ontwerpt systemen voor locaties als scholen, ziekenhuizen, kantoren, supermarkten, datacenters, koel- en vrieshuizen, industrie en de horeca. Ieder systeem wordt speciaal ontworpen voor die locatie en de te koelen ruimte.
Commerciële rollen in de koude- en klimaatsystemen
Als commercieel medewerker binnendienst speel je een sleutelrol in de salesactiviteiten van een organisatie. Jij bent hét aanspreekpunt voor de klant en de verkoper in de buitendienst en helpt bij het vinden van de beste oplossing voor de vraag van de klant. Je stel je offertes op en zorgt voor de juiste afhandeling.
Als accountmanager ben je verantwoordelijk voor de verkoop van koude- en klimaatsystemen, en het aanbieden van onderhoudscontracten. Je onderhoudt relaties met bestaande klanten en weet wat er bij hen speelt. Je gaat ook actief op zoek naar nieuwe klanten. Met de verkoop binnendienst werk je calculaties en offertes uit. Je bent meestal ook betrokken bij de uitvoer van een binnengehaalde opdracht. Een opgeleverd systeem naar tevredenheid van de klant is jouw doel.
Engineer Koude- en klimaatsystemen
De engineers komen in actie nadat een de order is geplaatst. De engineer koudetechniek werkt het koeltechnische deel uit vanaf een calculatie tot en met de detailuitvoering. Je vertaalt berekeningen naar praktische ontwerpen, maakt 2D en 3D tekeningen, werkschema’s en selecteert de benodigde componenten. Je overlegt met leveranciers. Samen met de projectmanager zorg je ervoor dat het project vlekkeloos verloopt. Je ondersteunt monteurs tijdens de bouwfase en bent dé vraagbaak voor technische details.
Werkvoorbereider koude- en klimaatsystemen
De werkvoorbereider werkt het koeltechnische deel van een offerte uit vanaf een calculatie tot en met de detailuitvoering. Je vertaalt berekeningen naar praktische ontwerpen, verzorgt tekeningen, werkschema’s en selecteert de benodigde componenten. Je werkt nauw samen met de engineer. Je controleert en beheert service orders.
Projectmanager Koude- en klimaatsystemen
Als projectleider koudetechniek ben je de spin in het web voor de ontwikkeling en uitvoering van de koude- en klimaatprojecten. Je bent verantwoordelijk voor het gehele proces, van de eerste ontwerp- en planfase tot de uiteindelijke oplevering. Je werkt nauw samen met het projectteam om ervoor te zorgen dat elk project voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen en binnen de gestelde tijd en budget naar tevredenheid van de klant wordt afgerond.
Bijvoorbeeld via een mbo-opleiding, je gaat dan in een BBL-constructie (werken en leren) in dienst bij een leerbedrijf en volgt een opleiding bij een van de mbo-opleiders die een mbo-opleiding in de koude- en klimaattechniek aanbieden. Ga voor meer info naar de mbo-pagina.
Als je vindt dat een complete mbo-opleiding van 2 of 3 jaar te lang duurt en je beschikt al over bepaalde voorkennis, is het behalen van een mbo-certificaat of een gecertificeerd keuzedeel misschien nog een optie. Je kunt dan, meestal binnen een jaar, een erkend mbo-certificaat halen, dat een mooie startpositie op de arbeidsmarkt geeft.
Je kunt ook een versneld traject doen waarbij je in een korte periode van 4 tot 6 weken een fulltime opleiding volgt om een start in de branche te maken en je later verder te bekwamen. Dat kan bijvoorbeeld bij:
Via de vakmanschapsroute warmtepompen kun je via diverse opleiders een traject volgen om je snel te bekwamen in de warmtepomp. Bekijk de website voor meer informatie en beschikbare opleiders.
Wil je gaan werken met warmtepompen? Lees daar meer over in de Warmtepompwijzer.
Wil je een cursus volgen, dat kan bij diverse opleiders:
Bekijk het overzicht van veelgestelde vragen
Wie kan mij helpen om in contact te komen met bedrijven/opleiders om omgeschoold te worden?
Het Wij Techniek TeamWork Servicepunt is ontwikkeld voor werkzoekenden.
Om te beginnen in de technische installatiebranche, en daarmee ook de koude- en klimaattechniek, moet je eerst kijken naar de mogelijkheden in de arbeidsmarkt, en wat jij moet doen om voor zo’n mogelijkheid in aanmerking te komen. Om hier snel en eenvoudig achter te komen kun je daarom contact opnemen met het Wij Techniek TeamWork Servicepunt.
Het Servicepunt:
Ze informeren jou ook over online zij-instroomsessie ‘Ontdek je kansen in de techniek’. Je kunt je hier aanmelden.
Zijn er subsidiemogelijkheden?
Er zijn diverse subsidiemogelijkheden die je kunnen helpen bij het volgen van een opleiding. Informeer naar de mogelijkheden bij:
Voor een toekomstige werkgever die in jou wil investeren zijn ook subsidies beschikbaar. Jouw werkgever kan hiernaar informeren bij het O& O fonds Wij Techniek.
Wat zijn de arbeidsvoorwaarden?
In de koeltechniek verdien je een goed salaris! Daarbovenop zijn er nog diverse toeslagen voor onregelmatige dienst en beschikbaarheid buiten de normale werktijden. Je salaris is afhankelijk van je functie en het bedrijf waar je gaat werken.
Ga je werken bij een installatiebedrijf? Dan vind je meer informatie over salarissen in de cao technisch installatiebedrijf metaal & techniek.
Wil je werken in de koude-, klimaat- of warmtepomptechniek? Bekijk dan de websites van de diverse opleiders en vraag informatie aan, bezoek een open dag of neem contact op met Wij Techniek Teamwork Servicepunt.
Wil je in contact komen met bedrijven in de koude- en klimaattechniek die plaats hebben voor stagiairs of leerbanen? Kijk dan eens op onze landkaarten/ in onze bedrijvengids. Of bezoek de webpagina van Blue-Merge voor interessante afstudeerprojecten of stageplaatsen.
Wil je weten wat voor vacatures er zijn in deze branche, kijk dan eens op de websites van de bedrijven of www.cooljob.nl of www.buildingjobs.nl.
In dit overzicht kun je zien welke bedrijven ruimte bieden aan zij-instromers. Bekijk het aanbod in jouw provincie en neem vrijblijvend contact op met een bedrijf bij jou in de buurt!
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0
0