Of we het nu hebben over een school, woning, kantoorgebouw, non-profit organisatie, een ziekenhuis of sportaccommodatie; in het jaar 2050 moeten alle gebouwen minder grondstoffen verbruiken en gebruikmaken van duurzame energie.
We kunnen niet zonder koelen
Koelen is belangrijk voor onder andere de houdbaarheid van voedsel. Ontwikkelingen op het gebied van duurzaam koelen zijn volop in beweging. De koudemiddelen (gassen in de koudesystemen) die we gebruiken worden steeds duurzamer. We gaan bijvoorbeeld over van synthetische (kunstmatige) koudemiddelen (schadelijk voor het milieu), naar natuurlijke koudemiddelen (geen schade voor het milieu).
Duurzaam omgaan met energie
De energie die we uit de te koelen ruimte halen, wordt steeds vaker opgevangen om vervolgens hergebruikt te worden. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt waarin de restwarmte van de koelvitrine en de vrieskast wordt gebruikt om de supermarkt zelf te verwarmen. Of de koel- of vrieshallen bij slachterijen en visverwerkingsbedrijven waarvan de afgegeven energie kan worden gebruikt om kantoorpanden te verwarmen.
Ook bij jou thuis
Daarnaast kan de warmtepomp in huizen een hele mooie manier zijn om ‘de energie e van buiten te halen’ om daarmee het huis te verwarmen. Daarmee is de warmtepomp een mooi alternatief voor de gasketel die nu wordt gebruikt. De warmtepomp voor huizen is nog volop in ontwikkeling om deze zo duurzaam mogelijk te maken. Een duurzaam, gezond en veilig binnenklimaat in bijvoorbeeld een kantoor of school draagt bij aan een gezonde plek om te werken of te leren. We kunnen nog veel leren en de technische ontwikkelingen om duurzaam te koelen en te verwarmen zijn daarbij in volle gang. We kunnen nieuwe technici dan ook goed gebruiken. Kom jij ons versterken?